POMOC:  tel: (+48) 600 607 709 | (+44) 0 1773 687605   sklep@bestbody.com.plInfolinia czynna PN-PT 10-18

Jak utrzymać dietę w podróży? 0

Dieta podczas podróży

Jeżeli regularnie trafiasz na lotniska, miejsca wypoczynku oraz masz do czynienia z jedzeniem z automatów, to już pewnie wiesz, że podróże nie sprzyjają poprawie metabolizmu. Bez względu na powód podróży latanie samolotem i konieczność trzymania się wytyczonej trasy są wystarczająco męczące, dlatego często porzucamy w tym czasie zdrowe przyzwyczajenia. Spakowanie zawartej w tym artykule wiedzy do walizki wyjdzie Ci na korzyść, ponieważ nauczysz się docierać do celu z optymalną przemianą materii.

Pakowanie przekąsek

Ubrania i przybory toaletowe spakowane. Pełen bak, bilety zakupione, dokumenty przygotowane, trasa podróży opracowana. Zdrowe przekąski schowane? Jeżeli nie stanowią one Twojego standardowego elementu podróży, należy to zmienić — podobnie jak z książkami lub gazetami, których potrzebujesz, żeby się nie nudzić podczas jazdy pociągiem.

Wyraz przekąska nabrał ostatnio negatywnego wydźwięku. Wiele osób z miejsca kojarzy go z chipsami, cukierkami lub czekoladą i stwierdza, że ich unikanie między posiłkami stanowi dobry sposób na odchudzanie. Wcale tak nie jest! Przekąski pełnią ważną funkcję, ponieważ zbyt długie przerwy między poszczególnymi posiłkami i związane z tym uczucie głodu mogą Ci utrudniać właściwą ocenę, gdy przebywasz poza domem.

Przekąski dietetyczne

W czasie podróży nigdy nie masz pewności, czy nie trafisz na korek albo czy lot się nie opóźni, co powoduje wydłużenie oczekiwania na kolejny pożywny posiłek. Dzięki przekąskom jesteś w stanie utrzymywać energię i metabolizm na wysokich obrotach, nawet w trakcie pracowitego dnia lub pobytu w nowym miejscu.

Zabieraj ze sobą długo zachowujące świeżość przekąski, które bez obawy możesz umieścić w bagażu podręcznym lub walizce:

  • obawy możesz umieścić w bagażu podręcznym lub walizce:
  • niskotłuszczowe batoniki zbożowe (granola) lub białkowe;
  • suszone owoce, na przykład morele, mango czy daktyle;
  • orzechy niesolone, takie jak pistacje, orzechy włoskie, migdały czy orzechy sojowe;
  • pestki dyni albo słonecznika;
  • masła orzechowe (również migdałowe), które dostępne są także w pojedynczych porcjach;
  • gorzką czekoladę (optymalnie porcje 100 kcal); pod warunkiem że nie jest zbyt gorąco;
  • pieczone chipsy, na przykład pełnoziarniste chrupki pita, chipsy sojowe albo chrupki jabłkowe/warzywne;
  • pieczone krakersy o dużej zawartości błonnika;
  • pakowanego próżniowo tuńczyka białego, łososia albo kurczaka.

Mądre odżywianie się na lotniskach i przystankach

Oczywiście nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko zaplanować. Czasami po prostu nie mamy dostępu do swoich przekąsek i musimy podejmować zdrowe decyzje na lotnisku lub w czasie jazdy samochodem. Niestety zdecydowana większość dostępnych produktów nie wpływa korzystnie na przemianę materii i zawiera nadmiar niezdrowych substancji, takich jak tłuszcze nasycone, cukry i sód, przez co szybko zaczynasz odczuwać ociężałość i zmęczenie (niezbyt fajnie podczas kierowania autem!).

Coraz częściej na lotniskach można znaleźć restauracyjki oferujące świeże owoce, owsianki, jogurty, kanapki i sałatki. Jednak popularne sieci barów szybkiej obsługi stanowią ciągle liczniejszą grupę zarówno na dworcach, jak i na przydrożnych przystankach.

Co możesz zrobić dla swojego zdrowia, trafiając do takiego baru szybkiej obsługi?

  • Wybieraj odłuszczoną kawę latte, żeby się rozbudzić i jednocześnie dostarczyć organizmowi porcji białek i wapnia. Zrezygnuj ze słodkich dodatków i bitej śmietany.
  • Dobieraj własne składniki do kanapek i skoncentruj się na bułce razowej, chudym mięsie i warzywach. Zrezygnuj z sera, majonezu i nadmiaru sosów.
  • W piekarniach szukaj razowych bajgli i kanapek z lekkim kremowym serem lub jajkiem. Zrezygnuj z wyrobów cukierniczych, lukrowanych pączków i stałego punktu każdego lotniska: cynamonków.
  • W pizzerii zamawiaj pizzę na cienkim cieście z warzywami — w miarę możliwości niech będzie to ciasto pełnoziarniste z niewielką ilością sera. Weź do tego dodatkową sałatkę, dzięki czemu lepiej zaspokoisz apetyt, a zrezygnuj z nadziewanego ciasta i placków z mięsem.
  • Lecąc samolotem, nie musisz brać od stewardessy słonej przekąski (na przykład orzechów), jeżeli nie odczuwasz głodu. Zrezygnuj z napojów gazowanych i alkoholu, a zamiast tego proś o wodę (może być sodowa), ponieważ w czasie lotu można się łatwiej odwodnić (powietrze w kabinie jest pozbawione wilgoci). W ten sposób zachowasz dużą żywotność i zwalczysz pokusy, dzięki czemu łatwiej będzie Ci pokonać zmęczenie po wylądowaniu.

Wakacyjne nawadnianie

Nasze organizmy składają się w 60% z wody, a mózgi nawet w 70%. Jeżeli zignorujesz uzupełnianie wody wydalanej z organizmu w czasie zwykłych czynności fizjologicznych, to zaczniesz odczuwać zmęczenie i mdłości.

Woda korzystnie wpływa na metabolizm:

  • Wszystkie komórki potrzebują wody do wykonywania podstawowych funkcji życiowych, takich jak przekształcanie pokarmu w energię i transport substancji odżywczych po całym organizmie. Bez wody zmniejsza się wydajność komórek — parametr kluczowy dla szybkości przemiany materii.
  • Pij zimną wodę, żeby w reakcji na ochłodzenie organizm zaczął produkować więcej ciepła i spalać dodatkowe kalorie.
  • Stan odwodnienia jest czasami mylony z uczuciem głodu, przez co zaczynasz na plaży poszukiwać żywności lub lodów.

W amerykańskim Instytucie Medycyny opracowano zalecenia, zgodnie z którymi kobiety powinny dziennie wypijać 2,5 l wody, a mężczyźni — 3,5 l. Pamiętaj, że woda znajduje się również w pożywieniu i różnych napojach, zatem można przyjąć, że należy spożywać 8 – 12 szklanek wody dziennie.

W czasie urlopu lub intensywnej podróży można łatwo zapomnieć o uzupełnianiu zapasów wody. Do tego zwróć uwagę, że w ciepłym klimacie lub gdy się dużo pocisz albo gdy ćwiczysz występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten cudowny płyn. Zawsze noś ze sobą butelkę z wodą lub miej w zasięgu ręki pełną szklankę. Pamiętaj, nawodnienie to podstawa!

Przetrwanie na imprezie

Jeżeli pomyślimy o tych wszystkich pokusach nęcących nas w czasie zabawy, począwszy od przystawek, poprzez szwedzki stół, aż po desery i koktajle, to można się aż wystraszyć ich ogromem. Dotyczy to zwłaszcza wesel i okresu wakacyjnego, jednak trudno jest zmienić swoje nawyki żywieniowe, gdy bez przerwy są czyjeś urodziny lub inne uroczystości, na których można znaleźć nieograniczone pokłady jedzenia.

Dieta podczas imprezy

Uwaga na koktajle. Jesteś na imprezie, więc spokojnie możesz wypić jeden albo dwa. Właściwie w czasie zabawy okazują się one całkiem pożyteczne — zajęte ręce nie sięgają tak często po roznoszone przez kelnerów zakąski. Koktajle nie muszą być koniecznie alkoholowe, jeżeli jednak masz do czynienia z drinkiem, postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi:

 wybieraj piwo, wino lub wódkę z lodem albo rozcieńczoną niekalorycznym płynem, na przykład wodą (również sodową) bądź odrobiną soku;

 pomijaj wszelkie koktajle mrożone lub łączone ze słodzonymi napojami lub sokami;

 nie pij na pusty żołądek i naprzemiennie spożywaj alkohol i wodę, żeby zachować trzeźwość, gdyż w przeciwnym razie mogą zniknąć hamulce dotyczące jedzenia.

Podsumowanie

Okres wakacyjny to czas wyjazdów i podróży, jednak nie powinny być one dla Ciebie przeszkodą do zachowania racjonalnego odżywiania. Oczywiście, nie powinniśmy rezygnować ze wszystkich przyjemności, ale postarać się znaleźć złoty środek w każdej sytuacji.

Oceń artykuł

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena / 5. Liczba kliknięć

Poprzedni artykułNastępny artykuł
Wice mistrz świata w kulturystyce oraz wielokrotny medalista mistrzostw Arnold Classic, mistrz Europy, a także wielokrotny mistrz Polski. Trener personalny z kilkuletnim doświadczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *