Kategorie

Filtruj według

Bez Czarny (Sambucus nigra)

Bez Czarny

OPIS Bez czarny jest wysokim krzewem (rzadko o pokroju drzewiastym) (do 6 m wys.). Ma nieparzystopierza-sto złożone liście i małe białe kwiaty zebrane w spłaszczone na szczycie podbaldachogrono. Owocami są mięsiste, czarne pestkowce, każdy z trzema podłużnymi nasionami. Roślina jest podobna do bzu amerykańskiego (S. canaden-sts), rośliny ozdobnej z jadalnymi owocami. W użyciu są także liście, kwiaty i korzenie bzu hedbu (S. ebulus).

POCHODZENIE Europa, Azja i Ameryka Północna (S. nigra); wschodnie części Ameryki Północnej (S. canadensis). Zazwyczaj zbierany ze stanu naturalnego we wschodniej Europie i Azji, ale hoduje się również na plantacjach, np. na Węgrzech.

SUROWIEC Wysuszone, przesiane kwiaty z szypulkami (Sambuci flos); świeże lub wysuszone owoce (Sambuci fructus), liście i korzenie.

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Surowiec tradycyjnie napotny (kwiaty); moczopędny, przeczyszczający (owoce).

ZASTOSOWANIE i WŁAŚCIWOŚCI Kwiaty bzu tradycyjnie stosuje się w leczeniu przeziębień i nieżytów w obrębie górnych dróg oddechowych, jak również kataru siennego. Wysuszone owoce lub świeży sok są w pewnym zakresie stosowane ze względu na ich właściwości przeciwbólowe, moczopędne, przeczyszczające i napotne w stanach gorączkowych i nieżytach. Ponadto kwiaty bzu tradycyjnie wchodzą w skład różnych mieszanek ziołowych. Stosuje się je także do produkcji słabych napojów alkoholowych. Owoce są powszechnie używane do barwienia produktów spożywczych.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE Napar (3 g kwiatów lub 10 g owoców na 150 mL wrzącej wody) pity jest kilka razy w ciągu dnia (średnia dobowa dawka to 10-15 g). Stosuje się także ekstrakty i nalewki.

SUBSTANCJE AKTYWNE Rutyna (ok. 2%), izokwer-cytryna i hiperozyd są głównymi flawonoidami w kwiatach i owocach. Kwiaty zawierają także kwas chloro-genowy (około 3%), inne kwasy organiczne i triterpe-ny - gl. a-amyrynę i P-amyrynę (ok. 1%), natomiast owoce mają 3% garbników i kilka antocyjanów (sam-bucyna, sambucyjanina, chryzantemina - wszystkie są glikozydami cyjanidyny). W nasionach występują glikozydy cyjanogenne (sambunigryna, prunazyna i ho-lokalina). W korze występują lektyny.

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Dowody wskazują, że kwiaty mają działanie moczopędne, przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Obecności antocyjanów przypisuje się działanie przeciwwolnorodnikowe owoców.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu