Kategorie

Filtruj według

Cynamonowiec Wonny (Cinnamomum aromaticum)

Cynamonowiec Wonny

OPIS Duże wiecznie zielone drzewo (do 10 m wys.), liście naprzemianległe z trzema wydatnymi nerwami. Niepozorne kwiaty żółtawo-białe, z których powstają okrągłe pestkowce (owoce) średnicy ok. 8 mm. Można go odróżnić od cynamonowca cejlońskiego (C. verum) po ułożeniu liści (naprzeciwległe u C. verum) i mniejszych owocach (u C. verum owoce średnicy ok. 15 mm, podłużne).

POCHODZENIE Birma. Drzewo sadzone od dłuższego czasu w Chinach, Indonezji i Wietnamie.

SUROWIEC Kora z gałęzi drzewa pozbawiona korka (Cinnamomi chinensis cortex); wysuszone kwiaty (Cin-namomi flos = Cassiae flos) i olejek eteryczny (Cinnamomum cassiae aetheroleum).

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Pobudza apetyt, w niestrawności.

ZASTOSOWANIE i WŁAŚCIWOŚCI Kora i olejek eteryczny używane są w leczeniu utraty łaknienia, niestrawności, skurczów towarzyszących wzdęciom, nudności i biegunek. Surowiec był też używany w leczeniu przeziębienia i zmęczenia. Kwiaty są tradycyjnym środkiem „czyszczącym krew”.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE 0,5-1 g kory (lub odpowiednio naparu) przyjmuje się trzy razy dziennie (całkowita dawka dzienna to 2-4 g). Przeciętna dawka dzienna olejku powinna wynosić 0,05—0,2 mL.

SUBSTANCJE AKTYWNE Kora zawiera olejek eteryczny z wysoką zawartością aldehydu cynamonowego (około 90%) oraz inne pochodne cynamonianów. Łatwo można odróżnić ten surowiec od cynamonowca cejlońskiego (C. verum) ze względu na obecność kumaryny 0,45% i prawie zupełnego braku eugenolu (wyjątek stanowi surowiec pochodzący z Nigerii). Kora jest bogata w procyjanidyny, fenylopropanoidy i związki śluzowe.

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Surowiec posiada właściwości przeciwskurczowe, przeciw wrzodowe, hipotensyjne, żółciotwórcze, za które odpowiedzialny jest w większości obecny w surowcu olejek eteryczny. Aktywność przeciwskurczowa przypisywana jest obecności aldehydu cynamonowego.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu