Kategorie

Filtruj według

Frukto-Oligosacharydy (FOS)

Frukto-Oligosacharydy (FOS) - klasa węglowodanów, które stają się coraz bardziej popularne. Są to naturalne cukry, obecne w niewielkich ilościach we wszystkich owocach, warzywach i ziarnach, a więc w bananach, pomidorach, karczochach, cebuli, czosnku, pszenicy i owsie. Nie poddają się trawieniu i nie są wchłaniane w organizmie jak zwykłe cukry. Wy-wierająjednak dobroczynny wpływ na florę jelit, odżywiają bowiem wybiórczo tylko przyjazne bakterie jelitowe, takie jak Bifidobacteńum bifidum i Lactobacillus acidophi-lus, omijając bakterie „złe": Clostridium perfringens, Salmonella czy Escherichia coli. Jak wykazano w jednym z badań, dodawanie dziennie 8 g frukto-oligosacharydów do diety powoduje dziesięciokrotny wzrost przyjaznych bakterii. Spożywanie FOS ma daleko idące skutki. Dzięki odżywianiu flory jelit i utrzymywaniu odczynu lekko kwaśnego przynosi ulgę w zaparciach, zapobiega przykrym zapachom i polepsza wchłanianie pokarmu. Stosowanie FOS jest szczególnie ważne podczas kuracji antybiotykami, które zabijają wszystkie bakterie jelitowe, zarówno „dobre", jak „złe", powodując zgagę, zakażenie drożdżakami i zmęczenie. FOS obniżają poziom cukru i cholesterolu u osób z cukrzycą. Bywają dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu