Kategorie

Filtruj według

Glukoza

Glukoza jest cukrem prostym, który powszechnie używany jest i występuje w produktach spożywczych. To cukier, który uważany jest za najprostszy węglowodan, a przez to często nazywany jest monosacharydem. Organizm człowieka pobiera glikozę z owoców, warzyw i produktów mlecznych. Jest ona potrzebna, ponieważ stanowi ona obok tłuszczu jeden z ważniejszych źródłem energii w postaci węglowodanów, które najlepiej preferuje organizm ludzki. Poziom glukozy ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Glukoza powinna być spożywana w rozsądnych porcjach. Zarówno jej niedobór, jak i jej nadmiar może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Glukoza to postać cukru wytwarzana w tkankach roślin i zwierząt i będąca źródłem energii; końcowy produkt procesu przyswajania pokarmu. Od poziomu glukozy we krwi, komórkach i mięśniach zależy dobre samopoczucie i poziom energii. Szczególnie uzależniony od glukozy jako źródła energii jest nasz mózg. Zmniejszenie ilości glukozy w mózgu natychmiast powoduje uwolnienie hormonów, takich jak adrenalina i glukagon, dzięki którym poziom glukozy wraca do normy. Przewlekły stan niskiego poziomu glukozy we krwi znany jest jako hipoglikemia, jego zaś przeciwieństwo - przewlekle wysoki poziom - znany jest jako cukrzyca.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu