Kategorie

Filtruj według

Inozytol

Inozytol jest to nazwa zwyczajowa, która przypisana jest do przedstawicieli alkoholi zaliczanych do grupy polihydroksylowych. Jest składnik wchodzi w skład leucyny, która bierze udział między innymi w regulacji pracy układu nerwowego, w procesie metabolizmu lipidów, a także w innych aspektach ważnych dla ustroju. Dodatkowo związek ten stosowany jest w celu poprawienia pamięci, spowolnienia procesów starzenia się organizmu, a także do poprawienia samopoczucia i korzystnego wpływu na zdrowie psychiczne.

Inozytol jest substancją należącą do grupy witamin B, zapobiegającą gromadzeniu się nadmiaru tłuszczu w wątrobie, wspomagającą przemianę tłuszczów i cholesterolu. Łączy się z fosforem, kwasami tłuszczowymi i azotem, tworząc fosfolipidy, które przenoszą tłuszcz i 54 budują błony komórkowe. Wraz z choliną tworzy lecytynę. Inozytol w dużych ilościach występuje w mózgu. Jako składnik pokarmu i preparat uzupełniający daje efekt uspokajający. Zawarty jest w zbożach, nasionach i roślinach strączkowych w postaci kwasu fitynowego, który wiąże wapń, żelazo, cvnk i inne minerały, hamując ich wchłanianie. Aby temu zapobiec, należy zboża i strączkowe gotować bądź spożywać w postaci kiełków. Inozytol obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, oraz poziom estrogenów, których duża zawartość w organizmie kobiety może prowadzić do guzów sutka. Wpływa także na zdrowie skóry. Jako dodatek pokarmowy powinno się go przyjmować wieczorem przed snem w dawce 2000 mg. Ułatwia zasypianie i działa przeciw-lękowo. Najlepszym naturalnym źródłem inozytolu są podroby mięsne (nerki, wąrtoba), drożdże piwne, zarodki pszenicy, kantalupa (odmiana melona), melasa i masło z orzeszków ziemnych. Nie jest ustalone dzienne zapotrzebowanie organizmu na inozytol, ale wielu specjalistów zaleca dawkę 1000 mg. Preparat dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.

Dawkowanie: zalecane dawki to około 5g na dobę.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu