Kategorie

Filtruj według

Karotenoidy

Karotenoidy to bardzo słabe przeciwutleniacze, chronią jedynie przed tlenkami azotu; immunostymulują. Wymienia się pośród nich: witaminę A (retinol), alfa i beta-karoten, kryptoksantynę, luteinę (glony), zeaksantynę (kukurydza), neaksantyna (szpinak) oraz likopen (pomidor).

Karotenoidy to powszechnie stosowana nazwa kilkuset barwników roślinnych, które są silnymi przeciwutleniaczami. Karotenoidy pochłaniają szkodliwe promieniowanie słoneczne, powodujące wytwarzanie wolnych rodników w roślinach. Wolne rodniki są skrajnie niebezpieczne nie tylko dla roślin, ale także dla ludzi, z wiekiem powodując u nich choroby zwyrodnieniowe, takie jak zaburzenia pracy serca, nowotwory i ar-tretyzm. Dlatego włączenie do diety świeżych owoców i warzyw zawierających karo-tenoidy pomaga przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki. Niektóre z karotenoidów, takie jak karoten alfa, beta i gamma, są również prekursorami witaminy A. Do tych karotenoidów, które nie pełnią roli prekursorów witaminy A, należą: likopen, luteina i zeaksantyna. Jest bardzo prawdopodobne, że likopen, substancja występująca przede wszystkim w pomidorach, może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu prostaty, a alfakaroten, zawarty w marchewce, stanowi ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów. Sądzi się, że luteina i zeaksantyna zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym gałki ocznej, często prowadzącym w starszym wieku do ślepoty. Karotenoidy coraz częściej stosowane są jako dodatki pokarmowe, szczególnie w formie płynnych odżywek.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu