Kategorie

Filtruj według

Kelp

Kelp to składnik, który wywodzi się z alg brunatnych. Jest to wyciąg, który jest bogatym źródłem jodu, a dzięki temu korzystnie wpływa na pracę hormonów tarczycy. Dodatkowo związek ten ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Wspomaga i przyśpiesza proces dojrzewania komórek ciała. Doskonale wpływa na pracę układu mięśniowego, a także poprawia funkcje poznawcze, ponieważ wpływa na pracę mózgu. Sprawdza się jako preparat, który wspomaga termoregulację organizmu. Zaleca się jego suplementacje osobom aktywnym fizycznie i z zaburzeniami tarczycy.

Kelp to mieszanina wielu gatunków wielkich morskich glonów - brunatnic rosnących w zimnych wodach całego świata. Glony te rosną pod wodą, na skalistych wybrzeżach. Nie spotyka się ich w wodach tropików. W wielu krajach odławia sieje i spożywa, albo suszy i sprzedaje sproszkowane, w tabletkach albo kapsułkach. Kelp zawiera obfitość minerałów i pierwiastków śladowych, ale przede wszystkim jest najbogatszym źródłem jodu: świeży kelp zawiera ponad 200 000 mikrogramówjodu na l kg świeżej masy, podczas gdy suszony około dziesięć razy więcej. Poza jodem, kelp zawiera też węglowodany, zarówno proste jak i długołańcu-chowe. Jednym z nich jest mannitol, który niejest bardzo słodki i działa lekko przeczyszczające. Ponieważ mannitol nie podnosi stężenia cukru we krwi, doskonale nadaje się dla cukrzyków. Poza tym kelp zawiera też niewielkie ilości witamin A, B i C oraz alginian sodu. Substancja ta wiąże promieniotwórczy stront-90, dzięki czemu nie jest on wchłaniany, ale szybko wydalany z organizmu. W ten sposób kelp zapobiega skażeniu organizmu pierwiastkami promieniotwórczymi. Dzięki wysokiej zawartości jodu obniża też ryzyko zachorowania na raka. Niską zachorowalność na raka piersi w Japonii łączy się właśnie z wysokim spożyciem bogatych w jod wodorostów.

Dawkowanie: zalecana dawka to około 250mg na dobę.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu