Kategorie

Filtruj według

Kwas Arachidonowy

Kwas arachidonowy jest to kwas tłuszczowy, który zaliczany jest do grupy kwasów omega-6. To kwasy, które są zbudowane z podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Jest to kwas tłuszczowy, który często znajduje się w suplementach dla sportowców, ponieważ jego spożywanie przyczynia się do poprawienia zdolności wysiłkowych. Wpływa korzystnie na masę mięśniową, a także na skład ustroju. Dzięki temu zwiększa wydajność i siłę. Wspomaga on organizm podczas wysiłku fizycznego.

Kwas Arachidonowy -  jeden z podstawowych kwasów tłuszczowych, pełniący wiele zadań w organizmie, przyczyniający się do tworzenia prostaglandyn (PG). Prostoglandyny to substancje hormonopodobne, które pobudzają i kontrolują wiele funkcji ciała. PGE2 przyspiesza agregację płytek krwi i zwiększa zatrzymywanie wody, ale nadmiar PGE2, powstający głównie po spożyciu produktów zwierzęcych, może wzmagać ból i stany zapalne. Kwas arachidonowy uwalnia leukotrieny - substancje, które wspomagają gojenie ran i urazów, jednak ich nadmiar może pobudzić zapalenie stawów, w szczególności reumatoidalne, astmę, łuszczycę i liszaj rumieniowaty. Syntezę PGE2 hamuje aspiryna i preparaty steroidowe osłabiające proces agregacji płytek krwi, ból i gorączkę. Aspirynajest obecnie lekiem stosowanym w profilaktyce prze-ciwzawałowej. Ponieważ jednak hamuje ona także działanie PGE1 - prostaglandy-ny, która neutralizuje działanie PGE2, wydaje się, że lepszym wyjściem jest zwiększanie poziomu w organizmie PGE1, substancji o naturalnym działaniu przeciwzapalnym. Można to uzyskać zażywając olejek z wiesiołka i rezygnując ze spożywania produktów zwierzęcych (z wyjątkiem niektórych ryb).

Dawkowanie: zalecana dawka do osiągnięcia efektów to około 2g na dobę.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu