Kategorie

Filtruj według

Kwasy organiczne o krótkim łańcuchu

Kwasy organiczne o krótkim łańcuchu - są naturalnie wytwarzane w jelitach, przez florę bakteryjną, z błonnika dostarczanego wraz z pożywieniem. Trzy kwasy: octowy, propionowy i masłowy spełniają istotne funkcje. Kwasy octowy i propionowy gromadzą się w wątrobie i uczestniczą w produkcji energii, masłowy zaś jest istotnym źródłem energii dla aktywności metabolicznej jelita grubego. Działa on przeciwnowotworowo i wydaje się odpowiedzialny za właściwości przeciwrakowe błonnika. Kwas masłowy stosuje się w lewatywie w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Ilość kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu w jelicie grubym zależy od rodzaju błonnika dostarczonego w diecie. Pektyny (z jabłek), guma guar i błonnik z roślin strączkowych wytwarzają więcej tych kwasów niż otręby owsiane i błonnik kukurydzy.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu