Kategorie

Filtruj według

Laktoza

Laktoza - cukier mleczny otrzymywany przez odparowywanie mleka krowiego. Jest to disa-charyd - dwucukier złożony z glukozy i galaktozy. W kwaśnym mleku (takjak i w jogurcie) laktoza ulega przemianie w kwas mlekowy. Mleko ssaków zawiera 4%-7% laktozy. Organizm noworodka nie jest w stanie zaabsorbować laktozy bez udziału enzymu laktazy, rozkładającego laktozę na jej wchłanialne składniki: glukozę i ga-laktozę. Są jednakże przypadki, kiedy po odstawieniu od piersi i wejściu w okres dorastania organizm traci zdolność do wydzielania laktazy - wówczas ludzie nie są w stanie trawić mleka i produktów mlecznych. Stan tan znany jest jako „nietolerancja laktozy". Dolegliwość ta dotyka 70%-90% żółtych i czarnych Amerykanów oraz Indian, a także dorosłych pochodzących z rejonu morza Śródziemnego. Odpowiedni wskaźnik dotyczący mieszkańców zachodu i północy Europy jest niższy o 15%. Nietolerancja laktozy objawia się dolegliwościami brzusznymi, wzdęciem i biegunką - nawet po wypiciu najmniejszej ilości mleka. Ludzie cierpiący z powodu takich objawów, a chcący pić mleko, mogą przyjmować enzym laktazę jako dodatek pokarmowy. Preparaty zawierające laktazę dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu