Kategorie

Filtruj według

Owies Zwyczajny (Avena sativa)

OPIS Owies zwyczajny jest roczną rośliną zielną, trawą (do 1 m wys.) z czczą łodygą i charakterystycznie zwislymi kioskami, każdy okryty dwoma długimi plewinkami.

POCHODZENIE Obszar śródziemnomorski (południe Europy i północna Afryka do Etiopii) ; obecnie uprawiany w wielu regionach świata.

SUROWIEC Części nadziemne zbierane przed pełnym kwitnieniem są tradycyjnym surowcem znanym jako ziele owsa (zielone szczytowe pędy) lub Avenae herba recens. Stosowana jest również słoma owsiana (Avenue stramentum) i dojrzałe, wysuszone ziarniaki owsa (Avenue fructus).

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Środek przeciwświądowy- słoma owsiana; wspomagający dietę - ziarno owsa.

ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI Słomę owsianą (dodawaną do kąpieli) uznaje się za skuteczny środek usuwający stany zapalne i choroby łojotokowe skóry. Ziarno owsa służy na osłabienie i zaburzenia dietetyczne. Otręby owsiane w dziennej dawce 100 g obniżają cholesterol. Ziele owsa działa uspokajająco (obniża pociąg u zwalczających nikotynizm).

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE Do jednej pełnej kąpieli dodaje się 100 g słomy owsianej. Ziarno owsa stosowane jest jako składnik diety, natomiast ze świeżego i wysuszonego surowca przygotowywane są napary i nalewki.

SUBSTANCJE AKTYWNE Ziele i słoma owsa zawierają wysoki poziom rozpuszczalnej krzemionki i minerałów (żelazo, magnez i cynk). W żywieniu ważnymi składnikami są obecne aminokwasy, witaminy (szczególnie z grupy B), minerały, mikroelementy i polisacharydy. Interesującymi związkami są saponiny triterpenowe (awenacyna A i B; awenakozydy A, B), sko-poletyna i proste alkaloidy indolowe (gramina).

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Wartość lecznicza słomy owsianej wynika z obecności krzemionki i minerałów. Walory dietetyczne są jasno związane z wartościami odżywczymi owsa. Pozostałe korzyści zdrowotne nie zostały potwierdzone naukowo. Przypuszcza się, że właściwości sedatywne (uspokajające) spowodowane są występowaniem graminy, podczas gdy aktywność przeciwmiażdżycowa może być związana z żelotwórczym błonnikiem pokarmowym otrębów owsianych. W badaniach z udziałem ludzi wykazano, że otręby owsiane mają zdolność obniżenia cholesterolu.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu