Kategorie

Filtruj według

Papaja (melonowiec właściwy, Carica papaya)

Papaja

OPIS Bylina o pokroju niewysokiego drzewa z pojedynczą, grubą, mięsistą łodygą i bardzo dużymi, dłoniasto dzielnymi liśćmi, skupionymi na szczycie. Kwiaty męskie i żeńskie występują na oddzielnych roślinach. Duże mięsiste, owoce początkowo są zielone, a w pełni dojrzałe jasnopomarańczowe.

POCHODZENIE Ameryka zwrotnikowa (uprawiany w klimacie tropikalnym jako owoc jadalny).

SUROWIEC Niedojrzały owoc (Caricae papayae fru-ctus), rzadko młode liście (Caricae papayae folium). Z owoców pozyskiwany jest lateks (sok mleczny papai, Caricae papayae succus, Papainum crudum, papayotin), z którego ekstrahowana jest papaina.

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Środek pobudzający trawienie, przyspieszający gojenie ran, przeciwrobaczy.

ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI Nieoczyszczony lateks (papayotin) i oczyszczony enzym proteolityczny (papaina) wchodzą w skład preparatów pobudzających trawieni. W celu oczyszczenia ran nanoszone są na skórę, a w przypadku uszkodzenia chrząstki między-kręgowej podawane w iniekcjach. W przeszłości lateks używany był w terapii parazytów jelitowych. Surowa lub oczyszczona papaina używana jest w leczeniu pourazowych stanów zapalnych, obrzęków urazowych i pooperacyjnych, obrzmień i in. stanów. W leczeniu opuchlizny i obrzęków skuteczne są duże dawki (1500 mg papainy dziennie).

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE Papaina stosowana jest wyłącznie w produktach standaryzowanych. Dziennie przyjmuje się 0,1-0,3 g sproszkowanego lateksu.

SUBSTANCJE AKTYWNE Papaina jest enzymem proteolitycznym, pozyskiwanym w formie krystalicznej z soku mlecznego papai. Jej aktywność jest ponad 15 razy wyższa od produktu nieoczyszczonego. Obok papainy w lateksie obecne są także inne enzymy: chymopapaina A i B oraz peptydaza papai. Korzenie, liście i nasiona zawierają także glukozynolaty, liście dodatkowo alkaloidy i saponiny.

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Papaina posiada właściwości antybakteryjne jednak jest głównie stosowana ze względu na aktywność enzymatyczną. Wykazano jej działanie zmniejszające obrzęk, jednak działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i pozostałe nie są jeszcze wystarczająco udokumentowane. Wątpliwa jest skuteczność nieprzetworzonego lateksu i papainy w leczeniu robaczyc jelitowych.

UWAGI Papainę wykorzystuje się do zmiękczania mięsa, dekatyzowania wełny i jedwabiu oraz klarowania piwa. 

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu