Kategorie

Filtruj według

Pektyny

Pektyny -  wielocząsteczkowe związki organiczne o właściwościach żelujących, wytwarzane przez część komórek roślin. Znajdują się głównie w skórce i łuskach owoców i warzyw. Skórka pomarańczy zawiera 30% pektyny, skórka jabłka - 15%, a łuski cebuli - 12%. Pektyny pełnią kilka funkcji w organizmie: wiążą cholesterol i kwasy żółciowe w jelitach, wspomagają ich wydzielanie, wpływając w ten sposób na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu; wiążą się również z metalami toksycznymi: ołowiem, rtęcią i kadmem, a także z pozostałościami substancji radioaktywnych, powodując ich wydalenie z organizmu. Preparaty uzupełniające pektyny pomagają, jak stwierdzono, w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, leczeniu zaparć i obniżają ryzyko zawału serca. Substancja tajest także stosowanajako stabilizator i zagęszczacz (E440b) w produkcji dżemów i przetworów. Preparaty dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu