Kategorie

Filtruj według

Porzeczka Czarna (Ribes nigrum)

Porzeczka Czarna

OPIS Krzew (do około 2 m wys.) z głęboko powcinanymi liśćmi o siatkowatym unerwieniu i podwójnie ząbkowanym brzegu. Kwiaty są białe, zebrane w krótkie grona. Tworzą się z nich brązowo-czame, lśniące owoce. Roślina jest blisko spokrewniona z porzeczką czerwoną, R.rubrum, o jasnoczerwonych owocach. Owoce obu gatunków są używane do wyrobu dżemów i galaretek.

POCHODZENIE Środkowa i wschodnia Europa. Uprawiana w chłodno-umiarkowanych strefach klimatycznych. SUROWIEC Głównie liście (liście porzeczki czarnej - Ribis nigri folium), ale także owoce i olej z nasion.

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Surowiec tradycyjnie moczopędny.

ZASTOSOWANIE i WŁAŚCIWOŚCI Liście są wykorzystywane w medycynie ludowej w leczeniu artrety-zmu, spazmatycznego kaszlu i biegunki. Liście i pąki stosuje się w reumatyzmie i chorobach dróg moczowych. Jako smaczne i cenne źródło witaminy C owoce są dodatkiem dietetycznym w okresie wzmożonej zapadalności na przeziębienia i grypę. Świeże dojrzałe owoce i sok z nich są użyteczne w leczeniu łagodnych biegunek. Olej z pestek czarnej porzeczki stal się popularny jako alternatywa dla oleju wiesiołkowego. Zawiera około 15% kwasu y-linolenowego.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE Napar przygotowany z 2-4 g drobno posiekanych liści pije się kilka razy dziennie. Liście wchodzą czasem w skład złożonych preparatów moczopędnych i innych mieszanek ziołowych.

SUBSTANCJE AKTYWNE Występują flawonoidy (około 0,5%), jak pochodne kwercetyny, kemferolu, mirycetyny, izoramnetyny i sakuranetyny. Ponadto olejek eteryczny, ok. 0,4% proantocyjanidyn, diterpe-ny i kwas askorbowy (0,3%).

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Doświadczenia na szczurach i kotach wykazały działanie moczopędne. Flawonoidy zmniejszają przepuszczalność naczyń kapilarnych i produkcję prostaglandyn. Oligomeryczne proantocyjanidyny i być może również antocyjanidyny w owocach wywierają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwolnorodnikowe. Te doświadczenia częściowo tłumaczą właściwości lecznicze surowca.

UWAGI Owoce czarnej porzeczki używane są do wyrobu dżemów i łagodnych drinków. Są szczególnie popularne ze względu na wyrób z nich likieru o nazwie Creme de cassis, który tradycyjnie miesza się z białym wytrawnym winem lub szampanem (ta mieszanka znana jest pod nazwą „kir”). Cenny olejek eteryczny otrzymuje się z pąków.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu