Kategorie

Filtruj według

Pyłek

Pyłek - żółtawy proszek produkowany przez pylniki roślin nasiennych znajdujące się w kwiatach męskich. Gdy zostanie przeniesiony przez pszczoły lub inne owady do słupków kwiatów żeńskich, dochodzi do zapłodnienia, a następnie rozwoju owocu i nasion. Niektóre rodzaje pyłku pszczoły gromadzą w ulach jako pokarm dla młodych, i o nich mówi się pyłek pszczeli. Skład pyłku pszczelego różni się w zależności od rodzaju kwiatów, z których został zebrany. Jest to - bez względu na źródło - jeden z najbardziej odżywczych pokarmów dostępnych rodzajowi ludzkiemu. Przeciętnie pyłek pszczeli zawiera 30% aminokwasów (białko), 50% węglowodanów, 14% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szeroki zestaw minerałów i pierwiastków śladowych, wiele witamin - A, C, D, E, witaminy z grupy B i bioflawonoidy. Białko pyłku pszczelego zawiera kompletny zestaw aminokwasów i jest bogatsze w aminokwasy niezbędne niż białko mięsa. Ze względu na wartość odżywczą pyłek stanowi pokarm tak znakomicie zrównoważony, że może on wystarczyć do przeżycia. Z powodu niezwykłych właściwości pyłek pszczeli jest przedmiotem zainteresowania badaczy. Podaje się go sportowcom dla zwiększenia ich energii i wytrzymałości; stwierdzono także, iż stosowanie pyłku przez mieszkańców Gruzji wiąże się z ich długowiecznością. Substancja ta zapobiega przeziębieniom, wzmacnia układ odpornościowy w jego walce z zakażeniami wirusowymi, uwalnia od zmęczenia, poprawia apetyt, zwiększa potencję seksualną, łagodzi bóle menstruacyjne, a także uderzenia gorąca w czasie menopauzy u kobiet i spowalnia rozrost prostaty u mężczyzn. Pyłek pszczeli powoduje mniej uczuleń niż pyłki znajdujące się w powietrzu w czasie pylenia roślin. Powinno się go stosować regularnie co najmniej przez miesiąc: 20 gramów dziennie stanowi dawkę zapobiegawczą, 40 gramów - leczniczą. Preparat dostępny jest w większych sklepach ze zdrową żywnością.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu