Kategorie

Filtruj według

Rukiew

Rukiew - bylina z rodziny krzyżowych. W naturze rośnie w wodach bieżących, zwłaszcza na dnie strumieni. Uprawia sieją na zanurzonych w wodzie grządkach albo jako nowalijkę w szklarniach. Liście - bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza w witaminy A i C, cynk i żelazo - dodawane są do sałatek. Roślina obfituje też w potas, wapń, fosfor, zawiera spore ilości jodu, sodu i magnezu. Jakkolwiek od dawna znano lecznicze właściwości rukwi, to ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że może ona hamować wzrost niektórych rodzajów guzów nowotworowych. Odkryto także, że świeża rukiew zawiera duże ilości substancji o nazwie PEITC (izotiocyjanianu fenyloetylu), która unieszkodliwia niebezpieczny środek rakotwórczy zawarty w liściach tytoniu. Jedno z doświadczeń wykazało, że spożywanie dwóch uncji (około 60 gramów) świeżej rukwi trzy razy dziennie przez trzy dni chroni palaczy przed rakiem płuc. Aby uzyskać długotrwałą ochronę, należy powtarzać zabieg co miesiąc. Herbatka sporządzana z liści poprawia trawienie, działa moczopędnie, oczyszcza układ oddechowy z zalegającej flegmy i śluzu. Zaleca się też rukiew w leczeniu kataru, anemii, zaburzeń trawienia i podagrze. Uwaga: Zażywanie rukwi w zbyt dużych ilościach lub przez zbyt długi czas może spowodować niedomaganie nerek. Nie wolno jej także używać w trakcie ciąży. Ponieważ obecnie cieki wodne, będące naturalnymi siedliskami rukwi, są najczęściej skażone ściekami, rukiew pochodząca z nich może zawierać różne zanieczyszczenia, a także pasożyta - motylicę wątrobową. Zbierana dzika rukiew może więc być niebezpieczna; powinno się spożywać wyłącznie rośliny uprawiane na grządkach wysypanych żwirem, w płytkiej filtrowanej wodzie.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu