Kategorie

Filtruj według

Simondsia Chińska (Simmondsia chinensis)

Simondsia Chińska

OPIS Jojoba jest dwupiennym, wiecznie zielonym krzewem lub niewysokim drzewem (do 4 m wys.), o małych sinozielonych, skórzastych liściach oraz niepozornych, wiatropylnych kwiatach. Kwiaty krzewów męskich są zebrane w pęczki u nasady ogonków liściowych, z kolei żeńskie są zwykle pojedyncze, na szczytach gałązek, a ich płatki odpadają dopiero po dojrzeniu owoców. Owocem jest 3-klapowa torebka, zawierająca zwykle tylko jedno nasiono. Na plantacjach sadzone są głównie rośliny żeńskie, zaś męskie - co 20 rzędów, co zapewnia efektywne zapylanie i wydajność nasion.

POCHODZENIE Pustynia Sonora (północny Meksyk i południowo-wschodnie USA). Roślinę uprawia się dla wosku w Ameryce Południowej, Afryce i Izraelu.

SUROWIEC Tłuszcz z nasion, który w rzeczywistości jest płynnym woskiem.

KATEGORIA TERAPEUTYCZNA Środek dermatologiczny (gl. kosmetyki do włosów i skóry).

ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI Indianie stosowali tę substancję w schorzeniach skóry. Wosk jojoba jest częstym składnikiem kosmetyków do włosów i skóry (balsamów, kremów, mydeł, szminek). Stanowi również doskonały, nietlusty smar, używany w niektórych wypadkach jako zastępka olbrotu do smarowania delikatnych mechanizmów. Pomimo możliwości wytwarzania wartościowego produktu w rejonach pochodzenia oraz znalezienia licznych komercyjnych i przemysłowych zastosowań sugerowanych dla wosku jojoba, przemysł ten rozwija się bardzo słabo.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE Wosk jojoba jest zwykle utwardzany przed zastosowaniem go w kosmetyce. Jest ciekły nawet w niskiej temperaturze, po uwodornieniu staje się twardy (do ok. 65°C).

SUBSTANCJE AKTYWNE Nasiona jojoby zawierają do ok. 60% mieszaniny estrów woskowych (włączając w to kwasy tłuszczowe i alkohole o długości łańcucha C20-26 (k. eikozenowy, k. dokozenowy, eikozenol, dokozanol i heksakozanol). W odróżnieniu od większości olejów tłoczonych z nasion nie zawiera on zupełnie triglicerydów. W nasionach zawarte są także nitrylozydy (simondsyna).

EFEKTY FARMAKOLOGICZNE Jego popularność w kosmetyce wynika z tego, że wosk z nasion łatwo przenika wierzchnie warstwy ludzkiej skóry. Nie może być stosowany do wewnątrz, ponieważ istnieją przestanki o jego działaniach niepożądanych.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu