Kategorie

Filtruj według

Sorbitol

Sorbitol - rodzaj cukru odzyskiwanego z glukozy i sacharozy. Jest w 60% tak słodki jak cukier i cieszy się popularnością wśród chorych na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu insuliny tak mocno jak cukier stołowy. Większość sorbitolu ulega w organizmie przemianie w dwutlenek węgla i fruktozę, a tylko niewielka część w glukozę. Następnie składniki przemiany są wchłaniane przez jelita przez dość długi czas, tak że nie następuje gwałtowne wydzielanie insuliny. Ponieważ wiadomo, że nadmiar insuliny wywołuje szkodliwe zmiany w układzie sercowo-naczyniowym, lepiej słodzić sorbitolem niż zwykłym cukrem, nawetjeślijest się zupełnie zdrowym. Ponadto powolna przemiana sorbitolu nie wystawia w takim stopniu na próbę gruczołów odpowiedzialnych za równowagę cukrową i powoduje mniej szkód w uzębieniu. Sor-bitol przyspiesza także absorpcję niektórych witamin, np. B12, i dlatego substancję tę włącza się do wielu preparatów multiwitaminowych.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu