Kategorie

Filtruj według

Szarańczyn Strakowy

Szarańczyn Strakowy - zwany też ceratonia, znany jest od czasów biblijnych jako chleb świętojański. Jest to wiecznie zielone drzewo pochodzące znad Morza Śródziemnego, występuje w stanie dzikim i w uprawie. Zastosowanie w kuchni i medycynie znalazły tak nasiona, jak i żywica pochodząca ze strąków szarańczynu. Żywica, w smaku przypominająca kakao, jest bogata w naturalne cukry, takiejak galaktomannan, także w wapń i inne minerały. Proszek wytwarzany z suszonej żywicy używany jest w produkcji cukierków i ciastek jako namiastka czekolady dla ludzi uczulonych na kakao. W przemyśle spożywczym używa się też ceratonii jako środka emulgującego i stabilizującego (E410) do produkcji lodów, zup i sosów. Proszek z nasion ceratonii jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością jako namiastka kakao do domowych wypieków

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu