Kategorie

Filtruj według

Witamina E

Witamina E to składnik rozpuszczalny w tłuszczach. Ma silne działanie przeciwutleniające, a dzięki temu jest składnikiem ochronnym dla innych witamin. Zmniejsza poziom wolnych rodników w organizmie, a także zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego. Witamina E zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Wzmacnia tkankę łączną i spowalnia proces starzenia się organizmu. Niedobory witaminy E mogą doprowadzić do zmian zwyrodnieniowych w mięśniach i zaburzeń przebiegu ciąży.

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach. Składają się na nią substancje znane jako tokoferole, które dzielą się na podgrupy: alfa, beta, gamma itd. Najbardziej aktywny jest tokoferol alfa. Witamina dostępna jest jako dodatek odżywczy w formie naturalnej i syntetycznej. Forma naturalna oznaczona jest na etykiecie literą „d" (d-alfa-tokoferol), forma syntetyczna literami „dl" (dl-alfa-tokoferol). Obie postaci witaminy E są jak lustrzane odbicie, ale tylko naturalna forma „d" jest rozpoznawana przez organizm. „Tokoferol" jest słowem wziętym z greckiego, oznaczającym narodziny - we wczesnych badaniach wiązano bowiem witaminę E z płodnością. Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem lipidowym: wiąże den i chroni tłuszcze w naszym organizmie przed szkodliwymi skutkami niekontrolowanego utleniania - nadtlenkami i wolnymi rodnikami. Nadtlenki atakują komórki organizmu, zwłaszcza komórki układu odpornościowego, powodując choroby zwyrodnieniowe związane z wiekiem, takie jak nowotwory, zawały, udary, artretyzm, zniedołężnienie i cukrzyca. Wiążąc den, witamina E łagodzi niektóre pierwotne przyczyny zgonów i pomaga przedłużyć życie. Poprawia oddychanie komórek (dlatego jest dobrodziejstwem dla uprawiających jogging), płodność i potencję seksualną, bardzo skutecznie zapobiega uderzeniom gorąca podczas menopauzy i poronieniom, a także broni organizm przed skutkami powszechnych zanieczyszczeń, ta-kich jak ozon, promieniowanie i pierwiastki toksyczne. Stosuje sieją w leczeniu różnych stanów, między innymi miażdżycy, dusznicy bolesnej, nadciśnienia, nowotworów, niedokrwistości 175 hemolitycznej, alergii, zaćmy, egzemy, trądzika, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, owrzodzeń skóry, oparzeń i owrzodzeń przewodu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały, że dzienna dawka 2000 IU, przyjmowana regularnie, może opóźnić postęp choroby Alzheimera. Niedobór witaminy E objawia się: zmęczeniem i przedwczesnym starzeniem się, bezpłodnością i poronieniami, zanikiem mięśni, niedokrwistością hemolityczną (w której brak reakcji na podawanie żelaza), zaburzeniami krążenia, takimi jak zakrzepy tętnicze, żylaki, zakrzepowe zapalenie żyły, chromanie przestankowe związane ze złym krążeniem, stanami zapalnymi nerek, zwyrodnieniem gruczołów płciowych i powolnym gojeniem się ran i oparzeń. Wśród najlepszych naturalnych źródeł witaminy E są surowe zarodki pszenicy i olej z zarodków pszenicy, oleje roślinne, soja, pełne ziarno, jaja i zielone liście warzyw. Zalecana dzienna dawka witaminy E wynosi 15 IU dla dorosłych ł 10,5 IU dla dzieci. Optymalną ochronę dają jednak dużo wyższe dawki od 100 IU do 1000 IU samej witaminy E lub w połączeniu z innymi składnikami. Najpowszechniej stosowaną dodatkową dawką dzienną jest 400 IU.

Witamina E, nazwa: tokoferol, rozpuszcza sięw olejach, w eterze, alkoholu, nie rozpuszcza się w wodzie i nie rozpada w temperaturze do 120 stopni. Brak witaminy E w naszym wyżywieniu powoduje bezpłodność (sterilitas), poronienie nawykowe (abortus habitualis), impotencję, zatrucia ciążowe, (intoxicatio gravidarum), chorobę Biirgera, zapalenie żył (trombophlebitis), zgorzel kończyn (gangrena), nadciśnienie (hypertensio), miażdżycę tętnic (arteriosclerosis), a bez tej witaminy leczenie gruźlicy jest ogromnie utrudnione. Poza tym stosując dostawę naturalnej witaminy E, osiągnięto poważne wyniki w leczeniu chorób naczyniowo-sercowych, zapalenia mięśnia sercowego osierdzia.
W leczeniu ran i obrażeń skórnych witaminę E można stosować również wewnętrznie, ponieważ należy ona do grupy witamin wchłaniających się przez skórę.

Dawkowanie: zalecana dawka u dzieci 0,5 mg na 1kg masy ciała, u dorosłych 30 mg na dobę. 

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu