Kategorie

Filtruj według

Woda

Woda - najważniejszy składnik odżywiający nasze ciało; stanowi dwie trzecie jego masy i bierze udział w prawie wszystkich procesach organizmu. Dobra czysta woda nie tylko ożywia, ale także odżywia. Woda miękka jest przyjemniejsza dla skóry, ale woda twarda, jeśli chodzi o wartość odżywczą, daje organizmowi więcej korzyści: zawiera różne minerały, w szczególności wapń i magnez; zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca. Niestety, w ostatnich latach zanieczyszczenie wody z kranu jest zjawiskiem powszechnym, częściowo z powodu dodawanych do niej chemikaliów, częściowo z powodu zanieczyszczeń, które gromadzą się na drodze przepływu wody przez instalację wodociągową. Woda z kranu jest chlorowana, co niekiedy powoduje alergie, biegunki i depresję, jak również może niszczyć przyjazne bakterie jelitowe. Szkodzą czystości wody chemikalia przeciwdziałające korozji, dodawane przez niektóre przedsiębiorstwa wodociągowe, jak również zanieczyszczenie środowiska i odpady przemysłowe. Woda może także nieść z sobą zarazki, glony, różne osady i kawałki rdzy, które obciążają wątrobę i nerki truciznami; to prowadzić może do zmniejszenia energii i obniżenia odporności na choroby. Ponieważ czystość i jakość wody tak silnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, nic dziwnego, że społeczeństwo żąda wody wysokiej jakości i że ludzie coraz częściej kupują wodę mineralną w budach, filtry i urządzenia do jej oczyszczania. Organizm potrzebuje odpowiedniej ilości wody. Zbyt duża jej ilość, w szczególności po posiłku, rozcieńcza kwasy żołądkowe, osłabia trawienie i powoduje uczucie zimna. Przy niewystarczającej ilości wody pojawiają się zaparcia, gromadzą się toksyny, następuje uszkodzenie nerek, pojawia się uczucie zmęczenia, apatia. Diety oparte na mięsie zwiększają pragnienie, ponieważ organizm, przeciążony dużą ilością kwasu moczowego i innymi odpadami, potrzebuje jej więcej, by poradzić sobie z tym szkodliwym bagażem. Wegetarianie z zasady potrzebują mniej wody niż „mię-sożercy", gdyż wiele owoców i warzyw składa się z niej w 90%. Ziarna i strączkowe po ugotowaniu mają w sobie około 80% wody, a zupy i herbatki - prawie 100%. Ludzie różnią się między sobą pod względem zapotrzebowania na wodę i choć pragnienie najlepiej wskazuje na potrzebę, nie zawsze jest to wskazówka wiarygodna. Pragnienie może być sygnałem choroby lub zaburzenia, na przykład cukrzycy. Każdy powinien poznać swoje zapotrzebowanie na wodę. Doświadczenie wskazuje, że ludzie więcej piją, kiedy mają dostęp do dobrej wody mineralnej.

Brak produktów w tej kategorii

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu