BIAŁKA WOŁOWE

Białka Wołowe są obecne na rynku już od długiego czasu, jednak nigdy nie osiągnęły tak dużej popularności jak białka serwatkowe. Najczęściej posiadają bardzo wysokie stężenie oraz są proteinami pełnowartościowymi, a dodatkowo pozbawionymi całkowicie laktozy. Jest to bardzo dobra opcja dla osób cierpiących na nietolerancje cukru mlecznego. Ich wadą jest jednak mniej atrakcyjny smak oraz mniejszy udział aminokwasów esencjalnych. Wołowina uchodzi jednak za jedno z najcenniejszych źródeł białka dla kulturystów, dlatego okresowe stosowanie odżywek na bazie białka wołowego może przynieść nam dużo korzyści. Często w ich składzie znajdziemy również dodatek kreatyny.

  • Widok
  • Widok

Czym jest białko wołowe?

Jest to odżywka oparta oczywiście na wołowinie, jednak pamiętajmy że jest to bardzo szerokie pojęcie. Nie dotyczy ono tylko i wyłącznie mięsa wołowego, ale również innych części bydła między innymi rogów, chrząstek czy ścięgien, dlatego często białka wołowe są bardzo bogate w takie aminokwasy jak glicyna i prolina. Bardzo często odżywki te zawierają także dodatek monohydratu kreatyny, co oczywiście korzystnie odbija się na wzroście siły i może promować procesy anaboliczne. Istotną zaletą białka wołowego jest brak laktozy, pełnowartościowość oraz często bardzo dobre parametry makroskładników.

Białko wołowe czy serwatkowe?

Porównując 2 najbardziej cenione źródła białka możemy wskazać jednak na sporą przewagę popularnego białka serwatkowego. Dla porównania możemy posłużyć się przykładem izolatu białka serwatkowego oraz izolatu białka wołowego. Cenowo obie odżywki wypadają bardzo podobnie, choć zależy to również od producenta. Pod względem smaku zdecydowanie góruje WPI, gdzie znajdziemy szeroki wybór smaków, a samo źródło jest zdecydowanie smaczniejsze od białek wołowych, które możemy uznać w tym względzie za co najwyżej przeciętne. Największą przewagę jednak izolat serwatki zyskuje na wyższym udziale aminokwasów BCAA oraz EAA, a także wyższej wartości biologicznej. Jedynym aspektem w której to białko wołowe możemy uznać ze cenniejsze, to osoby uczulone na produkty pochodzenia mlecznego. Wtedy istotnie, będzie to lepszy wybór niż produkty chociażby sojowe czy ryżowe.

Stek czy odżywka?

Wołowina od wielu lat uchodzi za najbardziej wartościowe źródło białka w pożywieniu. Jak już jednak wspomnieliśmy, odzywki na bazie białka wołowego nie powstają wyłącznie z mięsa, co łatwo wywnioskować chociażby po cenie dobrej jakości wołowiny. Właściwości tradycyjnego steka to nie tylko wysokiej jakości białko, ale także naturalne źródło kreatyny, wielu enzymów oraz związków mineralnych jak chociażby świetnie przyswajalne żelazo czy cynk. Przewagą odżywki będzie natomiast ograniczenie, a nawet całkowite wykluczenie sporej ilości tłuszczu, które naturalnie występuje w mięsie wołowym.

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki