Filtruj według

Producenci
Cena
4 529
preferowany smak
więcej... mniej
Forma
więcej... mniej

BIAŁKA SERWATKOWE: WPC, WPI, WPH

Białka Serwatkowe: WPC, WPI, WPH to najpopularniejszy rodzaj odżywek białkowych, których naturalnym źródłem pozyskiwania jest serwatka. Wyróżniają się bardzo szybkim wchłanianiem, kompletnym profilem aminokwasowym o najwyższej zawartości EAA oraz BCAA, a także w większości przypadków bardzo dobrym smakiem. Białko serwatkowe świetnie sprawdza się również na redukcji jako zamiennik posiłku. Odżywki białkowe przyczyniają się do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej, stosowane z daleka od posiłku wspierają spalanie tkanki tłuszczowej oraz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Białko serwatkowe jest uznawane za najdoskonalsze dla sportowców, w tym również kulturystów.

  • Widok
  • Widok

Białko po treningu

Praktycznie każda osoba poważnie podchodząca do budowanie sylwetki i treningów decyduje się na szybkie uzupełnienie puli aminokwasów po treningu. Jest to bardzo ważne z wielu przyczyn, anabolicznych, regeneracyjnych czy utrzymujących odpowiedni bilans azotowy. Odżywka białkowa stanowi jeden z najlepszych produktów jakie możemy w tym celu wykorzystać. W porównaniu do tradycyjnej żywności dużo szybciej się wchłania i nie obciąża w znaczącym stopniu układu pokarmowego, a jednocześnie dostarcza o wiele większą ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów niż produkty oparte tylko o BCAA i EAA. Najlepszą odżywką białkową po treningu jest oczywiście izolat lub hydrolizat serwatki ze względu na bardzo bogaty profil aminokwasowy oraz szybki czas wchłaniania. Jeśli jednak nie jesteśmy na bardzo restrykcyjnej diecie i nie trenujemy profesjonalnie, wówczas standardowy miks WPI + WPC również zapewni nam to, co najważniejsze.

Izolat czy koncentrat serwatki?

Nie ulega wątpliwości, że to izolat jest bardziej wartościową frakcją białka serwatkowego. Jego przewaga wynika przede wszystkim ze znacznie lepszych parametrów. Zawiera o kilkanaście procent wyższe stężenie białka, a przy tym jest pozbawiony zdecydowanej większości węglowodanów i tłuszczy, gdzie w koncentracie znajdziemy kilka gram w każdej porcji. Właściwie pytanie zatem powinno dotyczyć tego o to, jak duża jest przewaga izolatu, a nie która frakcja jest bardziej wartościowa. Jeśli nasz budżet pozwala nam na wybranie izolatu, to będzie to lepsza opcja, a obecne produkty mają tak dopracowany system smakowy, że nie ustępują już niemal wcale innym frakcją. Koncentraty są bardziej ekonomiczne, nieco wolniej się wchłaniają, a ich wartość biologiczna jest mniejsza od izolatów.

Dawkowanie białka serwatkowego

Doskonale wiemy, że białko stanowi alternatywę dla produktów spożywczych, które są bogate w ten makroskładnik. Miarka odżywki na bazie koncentratu czy izolatu serwatki, przeciętnie stanowi zamiennik dla 120 g chudego mięsa czy kilku białek jaj. Łatwo więc wywnioskować, że powinniśmy stosować ją zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości przyjęcia pełnowartościowego posiłku. Dodatkowo optymalną porą jest oczywiście okres po treningowy oraz poranny, kiedy to potrzebujemy szybkiego zastrzyku łatwo przyswajalnych aminokwasów. Pamiętajmy także, że białko serwatkowe występuje w wielu pysznych smakach, dzięki czemu łatwo się komponuje z wypiekami i deserami.

Suplement diety to nie lek, nie musi mieć potwierdzonej skuteczności, dlatego jeśli szukamy dobrego białka serwatkowego to warto wybierać produkt oparty o wartościowe frakcje.

Bibliografia:

Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24257722/
Whey Protein Supplementation During Resistance Training Augments Lean Body Mass.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2013.793580?journalCode=uacn20
Supplementation with a whey protein hydrolysate enhances recovery of muscle force-generating capacity following eccentric exercise.
https://www.jsams.org/article/S1440-2440(08)00118-7/fulltext
Stimulation of net muscle protein synthesis by whey protein ingestion before and after exercise.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16896166/
Resistance exercise with whey protein ingestion affects mTOR signaling pathway and myostatin in men.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19299575/
Whey protein supplementation and muscle mass: current perspectives.
https://www.dovepress.com/whey-protein-supplementation-and-muscle-mass-current-perspectives-peer-reviewed-fulltext-article-NDS

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki