Filtruj według

Producenci
Cena
14 499
Forma
więcej... mniej

ANTYUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY)

Antyutleniacze ( Antyoksydanty ) mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, gdyż ich rola dotyczy walki z wolnymi rodnikami i toksynami, które w obecnych czasach stanowią jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla ludzkiego ciała. Są źródłem wielu chorób, dolegliwości oraz dyskomfortów mogących prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Antyoksydanty korzystnie wpływają na zdrowie naszych komórek, mogą być istotne z punktu widzenia ochrony struktur kodu genetycznego oraz zapobiegają rozwojowi procesów starzenia. Stosowanie przeciwutleniaczy ma także bezpośredni wpływ na naszą urodę.

  • Widok
  • Widok

Antyoksydanty i ich rola

Najważniejszym aspektem działania antyoksydantów jest oczywiście ochrona naszych komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Choć każdy z pewnością o nich słyszał, to jednak wiele osób ciągle bagatelizuje ich znacznie, tymczasem ich nadmiar może przyczynić się do uszkodzeń struktur DNA, zaburzeń w funkcjonowaniu stawów, a w skrajnych wypadkach nawet do powstawania zmian nowotworowych. Antyoksydanty działają na zasadzie magnesów, które przyciągają do siebie wolne rodniki i w ten sposób neutralizują ich działanie. Większość przeciwutleniaczy to substancje naturalnego pochodzenia np. witaminy, kwasy czy formy aminokwasów.

Koenzym Q10 – właściwości cennego przeciwutleniacza

Choć najbardziej znane związki antyoksydacyjne to witamina C oraz E, jednak nie możemy stwierdzić by to właśnie ich potencjał był najwyższy. Wyjątkowe właściwości możemy jednak przypisać do koenzymu Q10, który pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Jest nie tylko doskonałym antyutleniaczem, ale również korzystnie wpływa na pracę serca oraz naszą urodę. Stanowi podstawowy składnik dla wielu kosmetyków, jest obecny w najlepszych suplementach na cerę oraz może występować również w postaci zredukowanych form jak np. Idebenon, który jest uważany za jedną z najcenniejszych substancji dla ludzi. Wspiera układ nerwowy, rozwija mózg oraz korzystnie wpływa na zwalczanie zaburzeń neurologicznych.

Resveratrol jako antyoksydant

Na początku XXI wieku Jego działanie uchodziło za kontrowersyjne i zwolennicy tego suplementu często byli bezpodstawnie krytykowani. Obecnie przeprowadzane badania nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że resveratrol możemy zaliczyć do jednych z najskuteczniejszych antyoksydantów, a także należy docenić Jego potencjał kardioprotekcyjny. Sprawdza się znakomicie jako profilaktyka przed najpoważniejszymi chorobami serca, w tym również przeciwko arytmii i miażdżycy. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko zachorowania spowodowanego wirusami.

Suplement diety to nie lek, nie musi mieć potwierdzonej skuteczności, dlatego jeśli szukamy dobrego antyutleniacza to warto wybierać produkt oparty o składniki mające udowodnione działanie. Do tego typu składników należą m.in.:

  • idebenon,
  • resveratrol,
  • wyciągi z warzyw i owoców,
  • NAC,
  • ALA,
  • ubiquinol.

Bibliografia:

Health Effects of Resveratrol: Results from Human Intervention Trials.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317057/
The therapeutic potential of resveratrol: a review of clinical trials.
https://www.nature.com/articles/s41698-017-0038-6
Acute Resveratrol Consumption Improves Neurovascular Coupling Capacity in Adults with Type 2 Diabetes Mellitus.
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/7/425
An open-label trial in Friedreich ataxia suggests clinical benefit with high-dose resveratrol, without effect on frataxin levels.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-015-7719-2
The effects of idebenone on mitochondrial bioenergetics.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265671/
NQO1-Dependent Redox Cycling of Idebenone: Effects on Cellular Redox Potential and Energy Levels.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069029
Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: a systematic review of the clinical interventions.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081614/
Supplementation with mixed fruit and vegetable juice concentrates increased serum antioxidants and folate in healthy adults.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15190044/
Four week supplementation with mixed fruit and vegetable juice concentrates increased protective serum antioxidants and folate and decreased plasma homocysteine in Japanese subjects.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17704021/
Antioxidant and pro-oxidant effect of the thiolic compounds N-acetyl-L-cysteine and glutathione against free radical-induced lipid peroxidation.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12071352/
The effect of N-acetylcysteine (NAC) on human cognition - A systematic review.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28438466/

Twój koszyk

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka od
0,00zł Razem

Zobacz koszyk

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki